A fürjtojást minden olyan étel, illetve élelmiszer készítéséhez felhasználhatjuk, amelyet általában tojással szoktunk készíteni. A tojás télen 60 napig, nyáron 30 napig tárolható hűvös helyen. Feltörésére különös gondot fordítsunk, mert a viszonylag vastag héjhártyája nehezen szakad át. Főtt állapotban a tyúktojáshoz hasonlóan fogyaszthatjuk, változatlan formában vagy cikkekre vágva esetleg karikázva szendvicseket díszíthetünk belőle. Különösen alkalmas hidegtálak díszítésére és salátafélék készítésére.
Különböző italok is készíthetők fürjtojással, amiben például tyúktojás szerepel. Amennyiben tyúktojás helyett használjuk, a szükséges mennyiség 3-4 szeresét kell számolni. A flippek és fizzek egyaránt kellemes zamatúak lesznek fürjtojásból.
Fürjtojásos házitészta: (tarhonya, csipetke, széles metélt stb.)
Kétféleképpen készíthető, tisztán fürjtojással és tyúktojással vegyesen.
1 kg liszt általában 8 db tyúktojást vesz fel. Ez a mennyiség megfelel 35-40 db fürjtojásnak.
Kiváló minőségű házitészta készíthető belőle. A levestészta gyorsan megfő és nem lesz maszatos. Színe főzés után is aranysárga marad.